Alle stappen bij een kunstgebit aanmeten


Bij Mondzorg Bogaard zijn we superspecialist in het maken van kunstgebitten. Ons team van zeer ervaren tandartsen, klinisch prothese technici (KPT-er) en techniekers helpt u. Wij luisteren naar uw wensen. Neem bijvoorbeeld foto’s mee om te verduidelijken wat u graag wilt. De doorlooptijd van de behandeling is ongeveer 4-6 weken. In de regel zijn er 6 afspraken nodig, inclusief de intake. Het maken van een kunstgebit is een super geïndividualiseerd proces en het kan zijn dat in uw geval meer of minder afspraken nodig zijn.

1. De beginafdruk van uw kunstgebit

Bij de eerste afspraak maken we een afdruk van de boven- en onderkaak. Het afdrukmateriaal is een pasta, die ontstaat door het aanlengen van een poeder met lauw water. Binnen een minuut of twee is het afdruk materiaal voldoende uitgehard en zijn de afdrukken klaar. Het is heel precies werk en houdt er rekening mee dat de afspraak ongeveer een half uur in beslag zal nemen.

2. De individuele afdruk van uw kunstgebit

Onze technici in het laboratorium zetten de begin afdrukken van uw kaken nu om naar gipsmodellen. Hierop worden afdruklepels gemaakt die volledig aan uw kaak zijn aangepast, dat noemen we de individuele lepels. De individuele afdrukken worden vervolgens uitgegoten tot definitieve modellen. Hiermee ligt nu de basisvorm van uw kunstgebit vast.

3. De beetbepaling of wel de relatiebepaling van uw kunstgebit

In ons tandtechnisch laboratorium zijn nu op de definitieve modellen van uw kaken de beetwallen gemaakt. Op een basisplaat van verwarmde schellak wordt een stevige band van was gezet. De beetwallen worden gebruikt om te bepalen hoe straks de kiezen op elkaar komen te staan. Door de was te verwarmen en te smelten, wordt de hoogte van de toekomstige prothese bepaald en de plaats van de tanden vastgelegd. Ook wordt bepaald hoezeer de lippen en wangen moeten worden opgevuld en waar het midden van de tandbogen ligt.

Als de ‘beet’ is bepaald, worden de was-wallen aan elkaar vastgezet. Daarmee is de relatie van de bovenkaak ten opzichte van de onderkaak bepaald.

4. Passen in was

De blauwe gipsmodellen zijn met wit gips vastgezet in een zogenaamde articulator. De was-wallen zijn van elkaar losgemaakt. Hierin zijn de tanden en kiezen van de prothese opgesteld.

De pasprothese kan nu in de mond worden geplaatst en beoordeeld. Daarbij wordt gekeken naar:

  • stand van de tanden
  • vulling van de lippen en de kaken
  • hoogte van het gebit
  • of de kiezen goed op elkaar komen
  • vorm en kleur van de tanden

5. Het plaatsen van de prothese

In het laboratorium wordt de pasprothese omgevormd tot de definitieve kunststof prothese en kan hij geplaatst worden.

6. Nazorg

Wanneer een nieuwe prothese een paar dagen gedragen is, kunnen er op enkele plaatsen op het tandvlees kleine, pijnlijke blaartjes ontstaan, zogenaamde drukplekjes. De blaartjes ontstaan doordat het kunststof van de prothese op die plaats wat te dik is, wat het tandvlees overbelast.

Wanneer deze blaartjes goed zichtbaar zijn, zijn deze op de prothese goed op te sporen. Het is daarom belangrijk dat de prothese voorafgaand aan een controlebezoek tenminste 24 uur is gedragen.