Bogaard Kliniek is gespecialiseerd in het vervaardigen van gebitsprotheses* en – zo u dat wenst – vastgezet op implantaten. In huis hebben we gespecialiseerde kennis van de tandprothetiek en implantologie, evenals de kennis van de tandtechniek. Bogaard Kliniek is ISO 9001 gecertificeerd. Wij vervaardigen uw gebitsprothese in 6 stappen. Bij elke stap hoort tenminste 1 behandel afspraak.
U zult moeten wennen aan uw nieuwe prothese. In het begin voelt alles wat anders aan,
u praat en eet anders en u kijkt er in de spiegel ook wat ‘vreemd’ tegenaan.
De gewenning gaat meestal erg snel en duurt normaal gesproken hooguit drie weken.
Om zo lang mogelijk plezier te kunnen beleven van uw nieuwe gebitsprothese, moet u deze goed onderhouden. Bogaard Kliniek geeft u daarover duidelijke informatie en praktische tips. Daarnaast is het van belang dat u elk jaar even bij ons terugkomt voor controle.
U kunt overigens altijd een beroep doen op Bogaard Kliniek als u problemen ondervindt met uw gebitsprothese. Zo is het niet ongebruikelijk dat op langere termijn verdere aanpassingen wenselijk zijn, omdat de situatie in de mond immers altijd blijft veranderen.
Uw persoonlijk behandelplan omvat een aantal stappen. Hoeveel dit er precies zijn, hangt af van uw individuele situatie. Er zijn meerdere behandelafspraken nodig, die we, in overleg met u, zo efficiënt mogelijk inplannen.
Hierbij noteren wij de diverse afspraken op uw persoonlijke behandelkaart.
stap 1 een afdruk maken
Tijdens de eerste behandelafspraak nemen we een eerste afdruk van uw boven- en onderkaak.
Deze afdruk geeft onze tandtechnicus de basisinformatie voor het maken van de individueel vervaardigde ‘afdruklepels’, die we later gebruiken om een definitieve afdruk te kunnen maken. U loopt tijdens de behandeling in principe geen moment zonder tanden.
stap 2 definitieve afdruk maken
Tijdens deze behandelafspraak maken we, door middel van de individuele ‘afdruklepels’, de definitieve (precisie) afdruk. Deze is nodig om een goede basis voor de prothese te maken en een optimale pasvorm te bereiken.
stap 3 de beetbepaling
Tijdens deze behandelafspraak bepalen we welke ‘beet’ u heeft, dat wil zeggen, de wijze waarop uw kiezen in de ideale situatie op elkaar sluiten. Deze informatie hebben we mede nodig om uw prothese op maat te kunnen maken.
stap 4 passen
Tijdens deze behandelafspraak wordt de prothese, voordat deze wordt afgemaakt, eerst nog gepast. U kunt hierbij bekijken of de vorm, kleur en de stand van de tanden en kiezen naar uw wens is. Wij kijken naar de functionele eisen. In dit stadium kunnen we, als dit nodig is, nog aanpassingen doorvoeren.
Stap 5 plaatsen
Tijdens deze behandelafspraak wordt uw nieuwe gebitsprothese geplaatst.
stap 6 nazorg
Wij zullen u uitleggen hoe u de prothese schoonhoudt en een afspraak plannen voor de controle. We zullen ook nogmaals bespreken wat u zult ervaren nadat uw gebitsprothese is geplaatst. Vaak is het wel wennen. Ook als u al langer drager bent van de gebitsprothese. De spieren van uw gezicht moeten zich bijvoorbeeld aanpassen en dat kan soms voor ongemak zorgen. Na 2 weken zijn de meeste patiënten al veel beter gewend aan de nieuwe gebitsprothese en zullen zich al veel comfortabeler voelen.
Wanneer een nieuwe prothese een paar dagen gedragen is, kunnen op het tandvlees kleine blaartjes ontstaan. Dat kan pijnlijk zijn. Dat noemen we ook wel ‘drukplekken’. De drukplekken ontstaan doordat het kunststof van de prothese op die plaats net te dik is, waardoor het tandvlees overbelast wordt.
Wanneer deze blaartjes goed zichtbaar zijn, zijn deze op de prothese goed op te sporen. Het is daarom belangrijk dat de prothese voorafgaand aan een controlebezoek tenminste 2 dagen is gedragen (’s nachts mag de prothese niet gedragen worden).
Voordat de behandeling start is bovenstaande ook met u besproken, zodat u goed geïnformeerd aan de behandeling kan beginnen. We starten de behandeling nooit zonder dat u een informed consent heeft getekend.
Wilt u graag meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij informeren u graag tijdens een gratis consult.
*Bedenk dat een gebitsreconstructie de functionaliteit van een gezond natuurlijk gebit niet kan vervangen. Voorkomen is beter dan genezen.