Klikgebit

 

Het klikgebit is een kunststof overkappingsprothese, die wordt vast klikt op een steg of drukknoppen. Deze steg of drukknoppen worden verankerd op implantaten. Het klikgebit wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. De verschillende behandelmogelijkheden, kosten en vergoedingen brengen we met u in kaart, voordat we de behandeling starten. Plan daarvoor een gratis en vrijblijvend intake gesprek.

 

Voordelen klikgebit opgesomd*

  • een gebit op implantaten klikt u vast, geen angst dat het gebit los komt
  • geen druk meer op het tandvlees, waardoor u geen pijn heeft
  • ondersteunt de contouren van het gezicht
  • u verbetert de stabiliteit en de functionaliteit van het gebit
  • zo verbetert de kauwfunctie, de spijsvertering en daarmee de algehele gezondheid.
  • u heeft niet langer last van een verhemelte plaat waardoor de smaakbeleving verbetert.
  • het zit vast en geeft zelfvertrouwen als u praat en lacht.
  • u klikt het gebit altijd los om de kaak te laten rusten tijdens het slapen.
  • u kunt zowel het gebit als de implantaten goed schoon houden.
  • het klikgebit wordt vergoed uit de basisverzekering.

 

Vergoeding klikgebit

 

In het geval u prothese drager bent en klachten heeft, die met een gewone prothese niet op te lossen zijn, dan wordt het klikgebit vergoed vanuit de basisverzekering. In het geval u implantaten heeft wordt uw nieuwe overkappingsprothese altijd vergoed uit de basisverzekering. In de bovenkaak wordt de gebitsprothese meestal op 4 of 6 implantaten geplaatst en in de onderkaak in de meeste gevallen op 2 tot 4  implantaten. Er geldt wel een eigen bijdrage.  Afhankelijk van uw type verzekering wordt de eigen bijdrage nog tot 80% vergoed door uw zorgverzekeraar. Houdt rekening met het eigen risico.

 

klikgebit verbetert de functionaliteit

 

Het klikgebit geeft aanzienlijk meer stabiliteit dan het gewone kunstgebit, dat alleen houvast heeft op de kaakwal.  Meestal geeft het gewone kunstgebit in de onderkaak de meeste problemen. Dat komt door de aanwezigheid van de tong. Er is er geen gehemelte waar de prothese zich goed op vast zet.  De acceptatie van het kunstgebit is door de bedekking van het gehemelte in de bovenkaak over het algemeen beter. Het nadeel is dat de gehemelte plaat de smaakbeleving negatief beïnvloedt.

Nadat tanden en kiezen getrokken zijn zal op termijn het kaakbot verder slinken. Vaak leidt dat tot een loszittend kunstgebit, pijn en ongemak. U kunt niet langer onbezorgd praten, kauwen en lachen. Het is voor u belangrijk om te weten dat een klikgebit – soms in combinatie met een bot opbouw – dan voor een enorme verbetering van de stabiliteit en functionaliteit van het gebit zorgt. De druk op het tandvlees neemt af, waardoor u geen pijn meer zal hebben. Om de functionaliteit van het klikgebit te behouden is het noodzakelijk dat het gebit ’s nachts ook daadwerkelijk wordt uitgenomen.  De gebitsprothese en de implantaten kunnen zo voor het slapen gaan en opstaan ook goed schoon gehouden worden. Voor succes op de lange termijn is het belangrijk dat u de adviezen ten aanzien van mondhygiëne, algemene gezondheid en periodieke controle opvolgt.

 

Alternatieven voor het klikgebit all-on-4 of all-on-6

 

Het is ook mogelijk om kunststof overkappingsprothese om te vormen tot een prothese die vastgezet wordt op 4 implantaten. Deze all-on-4 constructie wordt vaak ervaren als een enorme verbetering ten opzichte van het klikgebit. Geen hoge kunststofranden meer. U gaat naar bed en wordt wakker met een volledig gebit. In sommige gevallen moeten 2 implantaten worden bijgeplaatst om de kunststof gebitsprothese voldoende te verankeren. Het kan ook zijn dat ter voorbereiding een botopbouw noodzakelijk is.

U kunt ook kiezen om een volledige brug van zirkonium te laten bevestigen op de implantaten. In dat geval zijn meestal 6 implantaten nodig, all-on-6. Dit is de meest hoogwaardige reconstructie en ook de meest duurzame. Hiermee benadert u daadwerkelijk uw ooit gezonde natuurlijke gebit. Belangrijk dat u zich realiseert dat ook de mondhygiëne, periodieke controles en een gezonde levensstijl van belang zijn voor het behoudt van deze constructies op de lange termijn. Het goede nieuws is dat implantaten eigenlijk bijna altijd kunnen worden geplaatst. En u kunt altijd kiezen voor het een en sparen voor het ander. Een extra implantaat kan in de meeste gevallen probleemloos worden bijgeplaatst. Soms in ter voorbereiding een botopbouw nodig.

Laat u goed informeren over de verschillende behandelmogelijkheden, de kosten en de vergoedingen. We brengen het samen met u in kaart voor we de behandeling starten. Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult.

 

*Let op: geen enkele oplossing gaat boven een gezond natuurlijk gebit. Voorkomen is beter dan genezen.