De voor- en nadelen van een klikgebit

Wanneer uw natuurlijke tanden niet meer gezond zijn, is het belangrijk dat u een passend alternatief vindt. Er zijn verschillende technieken waarmee u weer een prachtig gebit kunt krijgen. Zo kunt u weer zorgeloos eten, lachen en praten met een mond vol stralende tanden. Een klikgebit is een van deze methoden. Bent u benieuwd wat een klikgebit is en wat de voor- en nadelen van deze techniek zijn? U vindt het hier allemaal op een rijtje.

 

Wat is een klikgebit?

 

Een klikgebit is een soort overkappingsprothese. Dat betekent dat het gebit over uw eigen tandvlees aan wordt gebracht. In de meeste gevallen is een klikgebit dan ook een volledig gebit. Al uw natuurlijke tanden worden vervangen met dit hulpmiddel, waardoor u weer een volledig gebit heeft wat nauwelijks zichtbaar is.

Het klikgebit bestaat uit twee verschillende delen. Ten eerste worden er implantaten in uw mond geïnstalleerd. Deze implantaten zijn de ankerpunten van het gebit en zorgen ervoor dat uw tanden geen kant op kunnen. Het gebit zelf is voorzien van drukknoppen. Deze drukknoppen zijn precies afgestemd op uw implantaten, waardoor het gebit moeiteloos vastgeklikt kan worden in uw mond.

 

De voordelen van een klikgebit

 

Een van de meest belangrijke voordelen van een klikgebit is dat deze veel steviger op hun plek blijven zitten dan traditionele kunstgebitten. Dat komt doordat ze verankerd zijn aan de implantaten in uw mond. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw gebit los komt te zitten wanneer u eet of praat. Veel mensen ervaren ook dat hun gebit en kaken stabieler aanvoelen met behulp van een klikgebit. Deze extra zekerheid is het grootste voordeel van deze gebitten.

Een klikgebit heeft geen nare randjes die in uw tandvlees kunnen drukken. Dit gebrek aan druk zorgt ervoor dat het dragen van deze gebitten veel comfortabeler is. De gebitten hebben bovendien geen verhemelteplaat. Hierdoor is uw verhemelte helemaal vrij, waardoor u een sterkere smaakbeleving heeft dan wanneer u een traditioneel kunstgebit draagt. Het ontbreken van deze plaat zorgt er ook voor dat u het klikgebit bijna niet voelt zitten.

Voor de kosten hoeft u de aanschaf van een klikgebit ook niet te laten. Deze gebitten worden namelijk volledig vergoed binnen de basisverzekering. Wanneer het plaatsen van een klikgebit noodzakelijk is, hoeft u er dus niet voor te betalen.

 

De nadelen van een klikgebit

 

Voor velen biedt een klikgebit voornamelijk voordelen, maar er zijn ook een aantal nadelen aan deze gebitten verbonden. Zo gaat het reinigen van het gebit iets moeizamer dan bij traditionele kunstgebitten, vooral vanwege de drukknoppen en implantaten. Met wat tijd en aandacht is het echter geen enkel probleem om een klikgebit mooi en gezond te houden.

Daarnaast is de kans op ontstekingen iets groter wanneer u een klikgebit laat plaatsen. Ook dit kan voorkomen worden door het gebit goed te reinigen. Vooral de plaatsing van de implantaten kan voor problemen zorgen. Wanneer dit netjes en schoon gebeurt, is de kans op complicaties ontzettend klein.

 

Alternatieven voor een klikgebit

 

Voor sommige mensen zijn de kunststof randen van een klikgebit een nadeel. Bovendien moet een klikgebit dagelijks worden uitgenomen om deze goed schoon te kunnen maken. Wanneer u dat een nadeel vindt, kunt u overwegen om een all on 4 gebit te laten installeren. Ook hier worden er implantaten geplaatst, wat vaak titanium schroefjes zijn. Op deze schroefjes wordt een permanent gebit bevestigd. U heeft dus weer het gevoel alsof u uw natuurlijke gebit terug heeft, aangezien uw in slaap valt en wakker wordt met een mond vol mooie tanden.

Een klikgebit en all on 4 gebit zijn allebei bedoeld voor personen die al hun tanden zijn verloren. Heeft u slechts een paar tanden die aan vervanging toe zijn? dan kunt u losse implantaten laten installeren. Ook bruggen en kronen kunnen een uitweg bieden, zodat u nog steeds een prachtig gebit heeft. Of u nu voor deze alternatieven of een klikgebit wilt gaan: bij Boogaard Kliniek kunnen wij u altijd helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een gratis consult, zodat wij u kunnen helpen om uw perfecte gebit te vinden.