Extracties
Soms is een tand of kies zo beschadigd door tandbederf, een ongeluk of andere oorzaken, dat behandeling geen zin meer heeft. In dat geval kan een extractie, oftewel het trekken van de tand of kies, nodig zijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook ter voorbereiding op een prothese, brug, kunstgebit of implantaat, of wanneer een behandeling om financiële redenen niet mogelijk is.
De meeste extracties kunnen door de tandarts zelf worden uitgevoerd. Bij meer ingewikkelde gevallen kan er echter een doorverwijzing naar de kaakchirurg nodig zijn.
Heeft u vragen over een mogelijke extractie of twijfelt u of dit nodig is? Neem gerust contact met ons op voor advies en een afspraak.

Veelgestelde Vragen
Wat is een extractie en wanneer is het nodig?
Een extractie is het verwijderen van een tand of kies. Dit kan nodig zijn wanneer een tand ernstig beschadigd is door tandbederf, een ongeluk, of andere oorzaken, en niet meer te redden is met een behandeling. Ook kan een extractie noodzakelijk zijn ter voorbereiding op een prothese, brug, kunstgebit of implantaat.
Hoe verloopt een tandextractie bij de tandarts?
De tandarts beoordeelt eerst de situatie met behulp van een mondonderzoek en röntgenfoto’s. Tijdens de extractie wordt de tand of kies voorzichtig losgemaakt en verwijderd. Dit gebeurt onder lokale verdoving om pijn te voorkomen. Bij complexe gevallen kan een doorverwijzing naar de kaakchirurg nodig zijn.
Wat kunt u verwachten na een tandextractie?
Na een tandextractie kan de behandelde plek gevoelig zijn. De tandarts geeft u specifieke instructies voor nazorg, zoals het vermijden van vast voedsel en goed spoelen met zout water. Het is normaal dat er een zwelling of lichte pijn is, maar dit verdwijnt meestal binnen een paar dagen.
Wordt een extractie vergoed door de zorgverzekering?
De vergoeding voor een tandextractie hangt af van uw zorgverzekering en polisvoorwaarden. In veel gevallen wordt een extractie vergoed vanuit een aanvullende tandartsverzekering. Het is verstandig om vooraf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te controleren wat er precies vergoed wordt.
Neem contact op
Patiënt worden, een vraag stellen of een klacht indienen? Neem contact op en een van onze collega’s zal u verder helpen.