Kroon op implantaat populair

Een implantaat als vervanger van de natuurlijke wortel, die verloren is gegaan, is steeds vaker favoriet bij de reconstructie van tanden en kiezen of zelfs de hele tandboog. Dat komt omdat implantaten de kronen en bruggen funderen. De naastgelegen elementen hoeven dus niet meer gebruikt te worden als pijlers voor een brug constructie. Beschadiging van naastgelegen elementen – zoals bij de traditionele brugconstructie – is dan ook niet meer nodig!

 

Een enorm voordeel voor het gebit op de lange termijn. Doordat de natuurlijke wortel wordt vervangen door de kunstwortel blijven de contouren van de kaak en het tandvlees bovendien ook beter intact. Ook na jaren zal niemand zien dat een tand of kies vervangen is. In het overgrote deel van de gevallen is het dus een kroon of brug op een of meer implantaten de beste keuze die gemaakt kan worden.

 

Bovendien worden mensen steeds ouder en missen daardoor vaker meerdere tanden of kiezen, inclusief de natuurlijke wortels. Daardoor neemt de vraag naar dit type constructie ook enorm toe. Het is zelfs eenvoudig een tandboog te vervangen door een aantal implantaten met een vaste constructie van kronen en bruggen of een kunststof prothese. De keuze is afhankelijk van de wensen en het budget. Een vaste constructie benadert de natuurlijke situatie nog veel beter dan de gebitsprothese die klikt op een constructie met implantaten (klikgebit). En is dus veel comfortabeler. Voordeel van het klikgebit is dat het in ieder geval in 2016 nog vergoed zal worden via het basispakket.

 

Het is wel raadzaam om de reconstructie met behulp van implantaten te laten uitvoeren door een tandarts, die gespecialiseerd is in de implantologie. De ingreep is vrijwel pijnloos en zelden is er sprake van complicaties. Eventuele complicaties doen zich voor in het geval mensen roken en alcohol drinken (meer dan 1 glas per dag) en in het geval van een slechte mondhygiëne, doordat de adviezen van de tandarts niet worden opgevolgd. De ingreep vereist wel een juiste diagnose, voorbereiding en een gespecialiseerde behandeling. Het is raadzaam een tandarts te kiezen met veel ervaring, die werkt in een omgeving waar voldaan wordt aan de toepasselijke hygiëne protocollen en samenwerkt in een ervaren team.

 

Gespecialiseerde tandartsen (en kaakchirurgen) zijn erkend (dat is iets ander dan een lidmaatschap!) door de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie (NVoI). Op www.nvoi.nl staat een lijst van erkende implantologen.