Is een klikgebit voor iedereen geschikt?

Wanneer u problemen krijgt met uw gebit, zijn er tal van oplossingen. Op een gegeven moment zijn de oplossingen met eigen tanden echter op. Gelukkig kunt u er dan nog altijd kiezen om implantaten te laten zetten. Om uw huidige gebit te vervangen zijn er tal van oplossingen. De All-on-4 of All-on-6 behandeling is bijvoorbeeld erg populair. Ook een klikgebit wordt door mensen veelvuldig gebruikt. Maar kan eigenlijk iedereen een klikgebit nemen? Is een klikgebit voor iedereen geschikt? Op deze en andere vragen krijgt u in onderstaande blog een antwoord.

 

Wat is een klikgebit precies?

 

Laat we eerst eens kijken naar wat een klikgebit precies is. Een klikgebit kan het beste omschreven worden als een overkappingsprothese van kunststof. Deze wordt in de mond vastgeklikt op drukknoppen. Die zijn op hun beurt weer verankerd op implantaten. Voor een klikgebit zijn implantaten dus noodzakelijk. Implantaten bij een kunstgebit zijn overigens vrijwel altijd de beste oplossing. Leven met een los gebit is immers allesbehalve comfortabel. U kunt een kunstgebit in de bovenkaak, de onderkaak of allebei laten zetten. Het spreekt voor zich dat bij een kunstgebit aan de bovenkant enkel implantaten in de bovenkaak nodig zijn.

 

Wat zijn de voordelen?

 

Een kunstgebit op implantaten heeft ten eerste het voordeel dat het gebit nooit zomaar los komt. U klikt het namelijk gewoon vast op de implantaten. Dat is niet alleen praktisch gezien voordelig. Het zorgt namelijk ook voor meer comfort en zelfvertrouwen. Daardoor lacht en praat u ook weer makkelijker. Verder zijn de praktische voordelen uiteraard ook geweldig. Dankzij het klikgebit kunt u weer veel beter kauwen en wordt ook de spijsvertering verbeterd. En tot slot: waar bij andere oplossingen voor een verhemelte plaat wordt gekozen, is dat bij een klikgebit niet het geval. Daardoor gaat uw smaak met sprongen vooruit!

 

Is een klikgebit voor iedereen geschikt?

 

De meest belangrijke vraag van deze blog is echter of een klikgebit nu eigenlijk voor iedereen geschikt is. In principe moet gezegd worden dat iedereen een klikgebit kan nemen. Er moet wel voldoende bot zijn om de implantaten te plaatsen. Waar te weinig bot aanwezig is, kan worden bijgeplaatst. Hoewel het dus een extra ingreep vereist, is ook in dergelijke gevallen het plaatsen van een klikgebit mogelijk. Het kan zijn dat u nog eigen tanden en kiezen heeft die verwijderd moeten worden. Dan zorgen wij ervoor dat u altijd een gebit heeft natuurlijk. U loopt nooit zonder tanden.

 

Implantaten groeien niet vast

 

Verder bestaat er ook nog een kans dat de implantaten die gezet worden niet vast groeien in de kaak. Die kans is echter ontzettend klein. Het gebeurt dan ook bijna nooit. Gelukkig zijn wij vaardig genoeg om vooraf goed te kunnen bepalen of uw kaak al dan niet geschikt is voor het plaatsen van implantaten en dus voor een klikgebit.

 

Mondhygiëne

 

Er zijn overigens nog meer aspecten die van invloed zijn op de vraag of er een klikgebit geplaatst kan worden. Zo is het de vraag of een klikgebit verstandig is om te nemen voor mensen met een niet al te beste mondhygiëne. Wanneer u een klikgebit heeft, is het dus erg belangrijk om veelvuldig en secuur te mond schoon te maken en te houden. Het is niet alleen erg belangrijk om zo’n gebit schoon te houden. Het voordeel is dat Mensen die dus niet in staat zijn of geen zin hebben om hun gebit goed schoon te houden, zijn wellicht niet geschikt voor een klikgebit. Verder is het bekend dat het risico op het verlies van implantaten bij rokers vele malen groter is dan bij niet rokers. Dit geldt ook voor mensen die overmatig alcohol drinken. In die gevallen moeten mensen even extra goed afwegen of ze daadwerkelijk kiezen voor een klikgebit, of ze dat extra risico op vroegtijdig verlies van implantaten, willen nemen.

 

Maak gratis een afspraak!

 

In principe is een klikgebit dus voor iedereen geschikt al zijn daar enkele kleine uitzonderingen op. Een goed alternatief is wellicht een all-on-4 of all-on-6 behandeling. Op zoek naar meer informatie over een klikgebit of wilt u weten of een klikgebit voor u geschikt is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en bel voor een gratis consult!