Kunstgebit

Ons gebit is een zeer belangrijk onderdeel van ons lichaam. Allereerst is vooral erg functioneel omdat we zonder gebit heel lastig kunnen eten. Daarbij is het gebit ook een belangrijk onderdeel van onze uiterlijk en uitstraling. Daarom besteden we ook behoorlijk veel aandacht aan het gebit. Natuurlijk proberen we zo lang mogelijk onze eigen tanden en kiezen te houden. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Bovendien is het soms noodzakelijk om tanden en kiezen eruit te halen vanwege bijvoorbeeld een tandvleesontsteking. Wanneer we een enkele tand of kies missen kan dat nog opgevangen worden door bijvoorbeeld een implantaat met kroon. Dat wordt natuurlijk al lastiger wanneer het gaat om meerdere of zelfs alle tanden en kiezen. Dat geval kiezen de meeste mensen namelijk voor een kunstgebit. Daar zijn echter ook weer tal van verschillende varianten van te vinden. Hoe weet u nu welke voor u geschikt is en wat als het gerepareerd moet worden? Zijn er ook alternatieven te vinden bij Mondzorg Bogaard? Hieronder vertellen we er alles over!

Specialist in kunstgebit

Wanneer u op zoek bent naar een specialist in gebitsprothese, bent u bij Mondzorg Bogaard in ieder geval precies op de juiste plaats. Onze specialisten in implantologie zijn te vinden in Den Haag. Ze helpen u graag verder met uw gebit en kijken met alle plezier samen met u naar de mogelijkheden. Bovendien gaat alles snel in zijn werk. Wanneer u op zoek bent naar een nieuw kunstgebit kan dat in onze kliniek binnen enkele weken geregeld zijn. Dat heeft voornamelijk te maken met de digitale techniek waar gebruik van gemaakt wordt. U kunt het nieuwe gebit bij onze kliniek laten aanmeten en vervangen maar ook voor reparaties en rebasingen bent u op de juiste plaats. Er werken namelijk enkel specialisten met jarenlange ervaring die precies weten wat ze moeten doen en wat in uw specifieke geval de beste en mooiste oplossing zou zijn. Bij Mondzorg Bogaard zijn de specialisaties van prothetiek, implantologie en digitale tandtechniek onder één dak samengebracht waardoor we altijd de beste oplossingen kunnen creëren. Kwaliteit is daarbij belangrijk en vanzelfsprekend staat uw gewenste resultaat als patiënt centraal.

Nieuw kunstgebit

Wanneer u op zoek bent naar een nieuw kunstgebit hoeft dat overigens helemaal niet zo lang te duren. Bij Mondzorg Bogaard streven we er bijvoorbeeld naar om bij iedere patiënt binnen twee behandelingen klaar te zijn. Dat klinkt misschien wat onrealistisch omdat u wat anders gewend bent van andere klinieken. Toch beschikken patiënten in verreweg de meeste gevallen binnen enkele weken over een nieuw gebit. Het komt soms voor dat de behandeling langer duurt omdat er bijvoorbeeld een extra pasfase nodig is. Bij ongeveer 20% van de gevallen is een nieuwe scan noodzakelijk of moet er een extra afdruk gemaakt worden. In dat geval kan de behandeling iets langer duren dan enkele weken. Het is verstandig om in alle gevallen rekening te houden met deze mogelijkheid, zodat u niet teleurgesteld raakt. Het merendeel van de behandelingen loop echter uitstekend en zonder problemen.

Reparatie kunstgebit

In de consumptiemaatschappij waarin wij leven zijn we gewend om dingen weg te gooien wanneer ze beschadigd zijn of het niet meer doen. Gelukkig is dat de laatste jaren een stuk minder geworden. Dat is namelijk niet alleen slecht voor de duurzaamheid en het milieu; vaak zijn er ook nog genoeg andere oplossingen. Bijvoorbeeld repareren. Dat geldt net zo goed voor een kunstgebit. Ook die kan stuk gaan en in de meeste gevallen is dat gelukkig ook eenvoudig te repareren. Het is echter niet verstandig om dat zelf te gaan doen, hoe verleidelijk dat ook kan zijn. Het kan zelfs voor alleen maar meer problemen zorgen. Het is daarom verstandiger om dit werk over te laten aan een vakman. U kunt natuurlijk naar de tandarts gaan, maar deze zal uw prothese alsnog doorsturen naar een laboratorium waar mee samengewerkt wordt. Mondzorg Bogaard beschikt over een eigen laboratorium waardoor we in staat zijn om uw prothese binnen de kortste keren te repareren. Wanneer uw kunstgebit ’s ochtendkus voor 9:45 uur bij ons gebracht wordt, kunt u er in de meeste gevallen op rekenen dat deze dezelfde dag nog gerepareerd is en dus weer klaar voor gebruik!

Opvullen van kunstgebit

Er kunnen altijd problemen ontstaan met een kunstgebit. Afhankelijk van wat deze problemen precies zijn, zijn er ook verschillende oplossingen mogelijk. Zo is het opvullen van de gebitsprothese een prima oplossing voor veel problemen. Daarbij wordt de binnenkant van het kunstgebit eigenlijk volledig opnieuw gekleed. In jargon noemen we dat ook wel rebasing. Dit is een technische behandeling van het gebit dat door onze specialisten vakkundig wordt uitgevoerd. Daarvoor dient uiteraard wel een afspraak gemaakt te worden zodat we alle tijd hebben om uw kunstgebit zo goed mogelijk op te vullen. Niemand is namelijk gebaat bij een gehaaste behandeling. Wanneer u een afspraak maakt voor zo’n rebasing behandeling, wordt deze altijd voor 10:00 uur ’s ochtends gepland. Daardoor zorgen we ervoor dat u het volledig gevulde en herstelde gebit nog dezelfde dag op kun halen. In de meeste gevallen is dat overigens na 16:00 uur ’s middags. In sommige gevallen duurt het wat langer. Bijvoorbeeld wanneer het om een kunstgebit met steg of drukknoppen gaat. In dat geval kunt u echter alsnog uw gebitsprothese de volgende dag al afhalen. Meestal wordt deze behandeling overigens vanuit het basispakket vergoed.

Kunstgebit boven en/of onder

Overigens zijn er tal van verschillende kunstgebitten beschikbaar. Zo kunt u een kunstgebit in de bovenkaak maar ook een kunstgebit in de onderkaak laten maken. Het zou immers zonde zijn als uw natuurlijke gebit aan de bovenkant kan nog in goede staat is om dat een volledig kunstgebit te nemen. Een kunstgebit voor de onderkaak is dan ook de beste oplossing. Andersom geldt uiteraard hetzelfde. Weet u trouwens wat bij veel mensen de grootste ergernis is van een kunstgebit? Dat ze er smaak door verliezen doordat er gebruik wordt gemaakt van een verhemelte. Gelukkig is het nu ook mogelijk om een kunstgebit boven zonder verhemelte te nemen. Daarbij profiteert u van de voordelen die een gebitsprothese u biedt, maar u heeft geen last van de nadelen. Dankzij een kunstgebit boven zonder gehemelte kunt u namelijk nog steeds uitstekend alle verschillende smaken uit elkaar houden.

Loszittend kunstgebit?

Opvallend is dat heel veel problemen bij mensen met een kunstgebit terugkeren. Zo zijn er ontzettend veel mensen die over een gebitsprothese beschikken die vroeg of laat merken dat het gebit los gaat zitten. Dat kan ontzettend vervelend zijn en zorgt er bovendien bij veel mensen voor dat ze onzeker worden. Meestal ligt de oorzaak bij de prothese die zich niet meer goed kan vastzettend op de kaakwal. Kleefpasta wordt wel eens als oplossing gebruikt, maar dat is vooral voor de korte termijn. Op de lange termijn biedt het namelijk geen oplossing. Daarnaast is kleefpasta ook nog eens slecht voor uw gezondheid. Er zijn gelukkig genoeg andere oplossingen zoals een klikgebit of een volledige brug met implantaten. Het is altijd verstandig om eens naar de mogelijk oplossingen voor uw gebit te kijken. Wie weet kunt u daardoor binnenkort weer zonder problemen eten, lachen en praten!

Kunstgebit implantaten

Het is bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor implantaten kunstgebit. Implantaten zijn kunstmatige wortels die de natuurlijke wortels van de tanden en de kiezen volledig vervangen. Wanneer dit bij een enkel tand gebeurt, wordt er een kroon op bevestigd. Het is echter ook mogelijk om een kunstgebit met implantaten te nemen. Dit is eigenlijk een volledige brug die gemaakt is van kunststof. Deze brug wordt vervolgens vastgezet op implantaten. Groot voordeel hiervan is dat u ook geen last meer hebt van een verhemelte plaat waardoor u een uitstekende smaak hebt. Bovendien is het niet langer nodig om het gebit in en uit te doen bij het naar bed gaan en het opstaan. Bij een dergelijke gebitsprothese kunt u kiezen voor een kunstgebit op vier of op zes implantaten.

Alternatieven kunstgebit

Dat is echter niet het enige alternatief. U kunt daarnaast namelijk ook kiezen voor een klikgebit. Dit is een kunstgebit die in uw mond aan twee haakjes wordt bevestigd. Deze haakjes kunnen op hun beurt weer vastgeklikt worden aan een staf die op de implantaten rust. Ook bij een klikgebit zijn implantaten dus noodzakelijk. Een klikgebit staat bekend om de stabiliteit en vanwege het aanzienlijke kauwvermogen. Dit gebit dient overigens wel uitgedaan te worden wanneer u wilt gaan slapen. Dat gaat echter heel eenvoudig door het los te klikken. Hetzelfde geldt wanneer u het gebit wil schoonmaken. Vooral de laatste jaren is het klikgebit behoorlijk populair geworden.