Is een klikgebit voor iedereen geschikt?

Wanneer u problemen krijgt met uw gebit, zijn er tal van oplossingen. Op een gegeven moment zijn de oplossingen met eigen tanden echter op. Gelukkig kunt u er dan nog altijd kiezen om implantaten te laten zetten. Om uw huidige gebit te vervangen zijn er tal van oplossingen. De All-on-4 of All-on-6 behandeling is bijvoorbeeld erg populair. Ook een klikgebit wordt door mensen veelvuldig gebruikt. Maar kan eigenlijk iedereen een klikgebit nemen? Is een klikgebit voor iedereen geschikt? Op deze en andere vragen krijgt u in onderstaande blog een antwoord.

 

Wat is een klikgebit precies?

 

Laat we eerst eens kijken naar wat een klikgebit precies is. Een klikgebit kan het beste omschreven worden als een overkappingsprothese van kunststof. Deze wordt in de mond vastgeklikt op drukknoppen. Die zijn op hun beurt weer verankerd op implantaten. Voor een klikgebit zijn implantaten dus noodzakelijk. Implantaten bij een kunstgebit zijn overigens vrijwel altijd de beste oplossing. Leven met een los gebit is immers allesbehalve comfortabel. U kunt een kunstgebit in de bovenkaak, de onderkaak of allebei laten zetten. Het spreekt voor zich dat bij een kunstgebit aan de bovenkant enkel implantaten in de bovenkaak nodig zijn.

 

Wat zijn de voordelen?

 

Een kunstgebit op implantaten heeft ten eerste het voordeel dat het gebit nooit zomaar los komt. U klikt het namelijk gewoon vast op de implantaten. Dat is niet alleen praktisch gezien voordelig. Het zorgt namelijk ook voor meer comfort en zelfvertrouwen. Daardoor lacht en praat u ook weer makkelijker. Verder zijn de praktische voordelen uiteraard ook geweldig. Dankzij het klikgebit kunt u weer veel beter kauwen en wordt ook de spijsvertering verbeterd. En tot slot: waar bij andere oplossingen voor een verhemelte plaat wordt gekozen, is dat bij een klikgebit niet het geval. Daardoor gaat uw smaak met sprongen vooruit!

 

Is een klikgebit voor iedereen geschikt?

 

De meest belangrijke vraag van deze blog is echter of een klikgebit nu eigenlijk voor iedereen geschikt is. In principe moet gezegd worden dat iedereen een klikgebit kan nemen. Er moet wel voldoende bot zijn om de implantaten te plaatsen. Waar te weinig bot aanwezig is, kan worden bijgeplaatst. Hoewel het dus een extra ingreep vereist, is ook in dergelijke gevallen het plaatsen van een klikgebit mogelijk. Het kan zijn dat u nog eigen tanden en kiezen heeft die verwijderd moeten worden. Dan zorgen wij ervoor dat u altijd een gebit heeft natuurlijk. U loopt nooit zonder tanden.

 

Implantaten groeien niet vast

 

Verder bestaat er ook nog een kans dat de implantaten die gezet worden niet vast groeien in de kaak. Die kans is echter ontzettend klein. Het gebeurt dan ook bijna nooit. Gelukkig zijn wij vaardig genoeg om vooraf goed te kunnen bepalen of uw kaak al dan niet geschikt is voor het plaatsen van implantaten en dus voor een klikgebit.

 

Mondhygiëne

 

Er zijn overigens nog meer aspecten die van invloed zijn op de vraag of er een klikgebit geplaatst kan worden. Zo is het de vraag of een klikgebit verstandig is om te nemen voor mensen met een niet al te beste mondhygiëne. Wanneer u een klikgebit heeft, is het dus erg belangrijk om veelvuldig en secuur te mond schoon te maken en te houden. Het is niet alleen erg belangrijk om zo’n gebit schoon te houden. Het voordeel is dat Mensen die dus niet in staat zijn of geen zin hebben om hun gebit goed schoon te houden, zijn wellicht niet geschikt voor een klikgebit. Verder is het bekend dat het risico op het verlies van implantaten bij rokers vele malen groter is dan bij niet rokers. Dit geldt ook voor mensen die overmatig alcohol drinken. In die gevallen moeten mensen even extra goed afwegen of ze daadwerkelijk kiezen voor een klikgebit, of ze dat extra risico op vroegtijdig verlies van implantaten, willen nemen.

 

Maak gratis een afspraak!

 

In principe is een klikgebit dus voor iedereen geschikt al zijn daar enkele kleine uitzonderingen op. Een goed alternatief is wellicht een all-on-4 of all-on-6 behandeling. Op zoek naar meer informatie over een klikgebit of wilt u weten of een klikgebit voor u geschikt is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en bel voor een gratis consult!

De voor- en nadelen van een klikgebit

Wanneer uw natuurlijke tanden niet meer gezond zijn, is het belangrijk dat u een passend alternatief vindt. Er zijn verschillende technieken waarmee u weer een prachtig gebit kunt krijgen. Zo kunt u weer zorgeloos eten, lachen en praten met een mond vol stralende tanden. Een klikgebit is een van deze methoden. Bent u benieuwd wat een klikgebit is en wat de voor- en nadelen van deze techniek zijn? U vindt het hier allemaal op een rijtje.

 

Wat is een klikgebit?

 

Een klikgebit is een soort overkappingsprothese. Dat betekent dat het gebit over uw eigen tandvlees aan wordt gebracht. In de meeste gevallen is een klikgebit dan ook een volledig gebit. Al uw natuurlijke tanden worden vervangen met dit hulpmiddel, waardoor u weer een volledig gebit heeft wat nauwelijks zichtbaar is.

Het klikgebit bestaat uit twee verschillende delen. Ten eerste worden er implantaten in uw mond geïnstalleerd. Deze implantaten zijn de ankerpunten van het gebit en zorgen ervoor dat uw tanden geen kant op kunnen. Het gebit zelf is voorzien van drukknoppen. Deze drukknoppen zijn precies afgestemd op uw implantaten, waardoor het gebit moeiteloos vastgeklikt kan worden in uw mond.

 

De voordelen van een klikgebit

 

Een van de meest belangrijke voordelen van een klikgebit is dat deze veel steviger op hun plek blijven zitten dan traditionele kunstgebitten. Dat komt doordat ze verankerd zijn aan de implantaten in uw mond. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw gebit los komt te zitten wanneer u eet of praat. Veel mensen ervaren ook dat hun gebit en kaken stabieler aanvoelen met behulp van een klikgebit. Deze extra zekerheid is het grootste voordeel van deze gebitten.

Een klikgebit heeft geen nare randjes die in uw tandvlees kunnen drukken. Dit gebrek aan druk zorgt ervoor dat het dragen van deze gebitten veel comfortabeler is. De gebitten hebben bovendien geen verhemelteplaat. Hierdoor is uw verhemelte helemaal vrij, waardoor u een sterkere smaakbeleving heeft dan wanneer u een traditioneel kunstgebit draagt. Het ontbreken van deze plaat zorgt er ook voor dat u het klikgebit bijna niet voelt zitten.

Voor de kosten hoeft u de aanschaf van een klikgebit ook niet te laten. Deze gebitten worden namelijk volledig vergoed binnen de basisverzekering. Wanneer het plaatsen van een klikgebit noodzakelijk is, hoeft u er dus niet voor te betalen.

 

De nadelen van een klikgebit

 

Voor velen biedt een klikgebit voornamelijk voordelen, maar er zijn ook een aantal nadelen aan deze gebitten verbonden. Zo gaat het reinigen van het gebit iets moeizamer dan bij traditionele kunstgebitten, vooral vanwege de drukknoppen en implantaten. Met wat tijd en aandacht is het echter geen enkel probleem om een klikgebit mooi en gezond te houden.

Daarnaast is de kans op ontstekingen iets groter wanneer u een klikgebit laat plaatsen. Ook dit kan voorkomen worden door het gebit goed te reinigen. Vooral de plaatsing van de implantaten kan voor problemen zorgen. Wanneer dit netjes en schoon gebeurt, is de kans op complicaties ontzettend klein.

 

Alternatieven voor een klikgebit

 

Voor sommige mensen zijn de kunststof randen van een klikgebit een nadeel. Bovendien moet een klikgebit dagelijks worden uitgenomen om deze goed schoon te kunnen maken. Wanneer u dat een nadeel vindt, kunt u overwegen om een all on 4 gebit te laten installeren. Ook hier worden er implantaten geplaatst, wat vaak titanium schroefjes zijn. Op deze schroefjes wordt een permanent gebit bevestigd. U heeft dus weer het gevoel alsof u uw natuurlijke gebit terug heeft, aangezien uw in slaap valt en wakker wordt met een mond vol mooie tanden.

Een klikgebit en all on 4 gebit zijn allebei bedoeld voor personen die al hun tanden zijn verloren. Heeft u slechts een paar tanden die aan vervanging toe zijn? dan kunt u losse implantaten laten installeren. Ook bruggen en kronen kunnen een uitweg bieden, zodat u nog steeds een prachtig gebit heeft. Of u nu voor deze alternatieven of een klikgebit wilt gaan: bij Boogaard Kliniek kunnen wij u altijd helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een gratis consult, zodat wij u kunnen helpen om uw perfecte gebit te vinden.

Voordelen gebitsreconstructies op implantaten

Dit artikel verscheen op 8 februari 2017 in de Volkskrant

 

Je kunt wel stellen dat gebits- reconstructies met behulp van implantaten en kronen het gezonde natuurlijke gebit uitstekend benaderen. Succes op de lange termijn wordt echter mede bepaald door de juiste preventieve maatregelen. “Dankzij de huidige kennis, vaardigheden en techniek zijn gebitsreconstructies met behulp van implantaten steeds gangbaarder”, vertelt Bram Vriens, tandarts-implantoloog werkzaam bij Bogaard Kliniek.

 

Wanneer laten mensen een implantaat plaatsen?
“Je kunt kiezen voor deze mogelijkheid als je tanden en kiezen verliest door bijvoorbeeld een ongeluk, medicijn- gebruik of stomptrauma. Soms zijn oude brugconstructies toe aan vervanging of raken mensen zelfs volledig tandeloos.”

 

Wat zijn de voorwaarden voor succesvolle gebitsreconstructies op implantaten?
“Vooraf moet er duidelijkheid zijn over de anatomische en esthetische risico’s, bijvoorbeeld onvoldoende botvolume. Alleen dan kan een tandarts goede informatie geven over de mogelijke oplossingen, het bijbehorende behandel- traject en de kosten en een realistische verwachting schetsen wat betreft het eindresultaat. De technische uitvoering van het implanteren zelf kan een tandarts vrij snel leren. De toegevoegde waarde van de gespecialiseerde tandarts-implantoloog zit vooral in het vooraf maken van de juiste inschatting van de complexiteit en de keuze voor de passende behandeling. Verder is natuurlijk de kwaliteit van het behandelteam belangrijk. Dat gaat verder dan kennis van de implantologie, prothetiek, tandtechniek en behandel- en hygiëne protocollen. Het is van belang dat de teamleden met plezier samenwerken en oog hebben voor elkaars specialismen. Bovendien moet het team georganiseerd zijn rondom de patiënt. Daarnaast zijn het vertrouwen en de coöperatieve houding van de patiënt belangrijke succesfactoren.”

 

Doet het pijn en wat zijn de risico’s?

“Mijn ervaring is dat patiënten zelden last hebben van napijn. Afhankelijk van het aantal complicerende factoren neemt het risico op complicaties natuurlijk toe. Denk aan de algehele gezondheid, mond- hygiëne, leefwijze, technisch verkeerde constructies waardoor implantaten bijvoorbeeld verkeerd belast worden en de plaats van het implantaat. Ondanks al die risico’s is het slagingspercentage bij implantaten in de bovenkaak 96 procent en voor de onderkaak zelfs 98 procent. Voorwaarde voor een blijvend duurzaam resultaat is dat patiënten goed geïnstrueerd worden over het onderhoud van hun gebit en over het belang van een gezonde leefwijze en periodiek tandartsbezoek. En natuurlijk dat patiënten die adviezen opvolgen.”

 

“Je hebt geen hinder van een verhemelteplaat of hoge kunststofranden en je gaat naar bed en wordt wakker met een compleet gebit”

 

Waarom zou je een volledige brug op implantaten verkiezen boven een kunstgebit?
“Het vastzetten van de kunststof gebitsprothese of een volledige brug van kronen op implantaten – soms in combinatie met botopbouw – biedt veel meer comfort. Deze techniek optimaliseert het kauwvermogen en verbetert de esthetiek. Je hebt geen hinder van een verhemelteplaat of hoge kunststofranden en je gaat naar bed en wordt wakker met een compleet gebit. Opgeteld schept dat hernieuwd zelfvertrouwen.”

 

En wat is het voordeel van een kroon op implantaat?
“Dat is een goeie vraag. Een traditionele brug heeft de naastliggende elementen als pijlers om op te steunen. Die worden daarvoor speciaal afgeslepen, terwijl het gaat om gezonde elementen. Bovendien vermindert het bot op termijn, doordat de natuurlijke wortel verloren is gegaan. Het is voor de contour van het tandvlees en het behoud van de natuurlijke kaaklijn een enorm voordeel om reconstructies op implantaten te maken. Het goede nieuws is dat het eigenlijk bijna altijd mogelijk is.”

Een vast gebit? All-On-Six!

 

Als u alle tanden en kiezen mist, is een vast constructie van kronen op 6 implantaten de mooiste oplossing. De All-On-Six reconstructie wordt bereikt door titanium schroefjes te implanteren in de kaaklijn. Deze implantaten zullen dan dienen als fundament voor de permanente prothese. Voordat de implantaten worden geplaatst kan een bot behandeling nodig zijn. Dat komt omdat na verloop van tijd, door het verlies van tanden en kiezen, onze botten de neiging hebben te verslechteren en resorberen.

 

De All On Six procedure dient als een alternatieve oplossing voor het volledig kunstgebit of de uitneembare gebitsprothese op implantaten (ook wel ‘klikgebit’) en benadert de natuurlijke mond het best. U kunt weer eten, praten en lachen zonder beperkingen. Door de optimalisatie van het kauwvermogen bereikt u bovendien veel gezondheidsvoordelen. Zo kan uw spijsvertering weer optimaal werken. Houdt er rekening mee dat de mondhygiëne ook moet zijn op het niveau van een natuurlijk gebit.

 

U kunt bijvoorbeeld kiezen voor het ‘omzetten’ van uw huidige prothese, die wordt dan geschikt gemaakt voor het plaatsen als vast constructie op de implantaten. U kunt ook kiezen voor een brug constructie van zirkonium met opgebakken porselein. Er zijn dus verschillen in materialen en prijzen. U kunt bijvoorbeeld ook stapsgewijs te werk gaan: laat uw huidige prothese ‘omzetten’ en spaar dan voor een volledige brugconstructie van kronen. Tegen de tijd dat de kunststof gebitsprothese is versleten (gaat meestal 5 tot 8 jaar mee), heeft u de mooiste oplossing voor u zelf gecreëerd! Plan een gratis consult en u ontvangt – vrijblijvend – een behandelplan en een begroting. Wij werken met gespecialiseerde tandartsen (NVOI erkend) en prothetisten (ONT). Ook voor de pre-implantologische behandelingen – zoals een bot opbouw – kunt u bij ons terecht. Bogaard Kliniek geeft inzicht in de kwaliteitsverschillen en de prijzen en is ISO 9001 gecertificeerd.

Kroon op implantaat populair

Een implantaat als vervanger van de natuurlijke wortel, die verloren is gegaan, is steeds vaker favoriet bij de reconstructie van tanden en kiezen of zelfs de hele tandboog. Dat komt omdat implantaten de kronen en bruggen funderen. De naastgelegen elementen hoeven dus niet meer gebruikt te worden als pijlers voor een brug constructie. Beschadiging van naastgelegen elementen – zoals bij de traditionele brugconstructie – is dan ook niet meer nodig!

 

Een enorm voordeel voor het gebit op de lange termijn. Doordat de natuurlijke wortel wordt vervangen door de kunstwortel blijven de contouren van de kaak en het tandvlees bovendien ook beter intact. Ook na jaren zal niemand zien dat een tand of kies vervangen is. In het overgrote deel van de gevallen is het dus een kroon of brug op een of meer implantaten de beste keuze die gemaakt kan worden.

 

Bovendien worden mensen steeds ouder en missen daardoor vaker meerdere tanden of kiezen, inclusief de natuurlijke wortels. Daardoor neemt de vraag naar dit type constructie ook enorm toe. Het is zelfs eenvoudig een tandboog te vervangen door een aantal implantaten met een vaste constructie van kronen en bruggen of een kunststof prothese. De keuze is afhankelijk van de wensen en het budget. Een vaste constructie benadert de natuurlijke situatie nog veel beter dan de gebitsprothese die klikt op een constructie met implantaten (klikgebit). En is dus veel comfortabeler. Voordeel van het klikgebit is dat het in ieder geval in 2016 nog vergoed zal worden via het basispakket.

 

Het is wel raadzaam om de reconstructie met behulp van implantaten te laten uitvoeren door een tandarts, die gespecialiseerd is in de implantologie. De ingreep is vrijwel pijnloos en zelden is er sprake van complicaties. Eventuele complicaties doen zich voor in het geval mensen roken en alcohol drinken (meer dan 1 glas per dag) en in het geval van een slechte mondhygiëne, doordat de adviezen van de tandarts niet worden opgevolgd. De ingreep vereist wel een juiste diagnose, voorbereiding en een gespecialiseerde behandeling. Het is raadzaam een tandarts te kiezen met veel ervaring, die werkt in een omgeving waar voldaan wordt aan de toepasselijke hygiëne protocollen en samenwerkt in een ervaren team.

 

Gespecialiseerde tandartsen (en kaakchirurgen) zijn erkend (dat is iets ander dan een lidmaatschap!) door de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie (NVoI). Op www.nvoi.nl staat een lijst van erkende implantologen.