Tandenknarsen en
-klemmen

Tanden klemmen en knarsen (ook wel bruxisme genoemd) zijn veelvoorkomende tandheelkundige problemen die vaak onbewust plaatsvinden, dit kan overdag voorkomen maar komt vaak ’s nachts voor. Hoewel het misschien niet altijd pijn doet, kunnen deze gewoonten op de lange termijn aanzienlijke schade aan je gebit veroorzaken.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan tanden klemmen en knarsen, denk hierbij aan stress en angst, slaapstoornissen, tand- of kaakproblemen, medicijn- en drugsgebruik, en genetica. Op lange termijn kan dit zorgen voor slijtage aan je tanden, pijn aan je kaken en tandgevoeligheid. Dit zijn ongemakken die op verschillende manieren opgelost kunnen worden, maar het meest effectieve is een mondbeschermer, ook wel knarsbitje genoemd. Wij kunnen een bitje op maat maken voor u die u ’s nachts kunt indoen om verdere schade aan uw tanden te voorkomen.  

tandenknarsen

Veelgestelde Vragen

Tanden klemmen (ook wel “tanden op elkaar zetten”) is het proces waarbij je onbewust je tanden stevig op elkaar drukt, meestal als reactie op stress, concentratie of slaapstoornissen. Dit kan overdag gebeuren, maar komt vaak voor tijdens de slaap.

Tanden knarsen houdt in dat je je kiezen over elkaar wrijft, meestal met een krachtig geluid, wat vaak gebeurt wanneer je in slaap bent. Dit kan leiden tot slijtage van de tanden en ongemak in de kaak.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om tanden klemmen en knarsen te behandelen of te voorkomen. Mondzorg Bogaard kan mondbeschermers vervaardigen die ’s nachts moeten worden gedragen. Het is een van de meest effectieve manieren om de schade van bruxisme te verminderen. Dit beschermt je tanden tegen slijtage en vermindert de druk op je kaakspieren. Een mondbeschermer neemt niet de oorzaak van het knarsen of klemmen weg. Naast tandheelkundige oplossingen kan er dus ook gekeken worden naar bijvoorbeeld stressmanagement of fysiotherapie.

Als je merkt dat je tanden vaak pijnlijk zijn, gevoelig zijn of als je last hebt van kaakpijn of hoofdpijn, is het verstandig om een tandarts te raadplegen. Een tandarts kan vaststellen of je last hebt van bruxisme en je adviseren over de beste behandelingen om de schade aan je gebit te minimaliseren en verdere problemen te voorkomen. Bij het omgaan met tanden klemmen en knarsen is het belangrijk om zowel de oorzaken als de symptomen aan te pakken. Door snel in te grijpen, kun je de gezondheid van je tanden en kaak beschermen en pijn of ongemak voorkomen. Neem gerust contact op voor meer informatie of een consult!

Een knarsplaat wordt niet vergoed door de verzekering. Tijdens uw consult kunt u de kosten voor het maken van dit persoonlijk bitje aan de tandarts vragen voor een begroting van de kosten.

Neem contact op

Patiënt worden, een vraag stellen of een klacht indienen? Neem contact op en een van onze collega’s zal u verder helpen.