Veelgestelde vragen

kroon op implantaat wanneer kiest u daarvoor?

Een kroon op implantaat is de beste oplossing wanner een tand of kies verloren is gegaan. Het implantaat is eigenlijk gewoon een kunstwortel. Op de kunstwortel wordt dan de kroon meestal geschroefd en heel soms gelijmd.

Het vervangen van de natuurlijke wortel door een kunstwortel was ooit een bijzondere ingreep, maar nu is het een heel gewone, veel voorkomende oplossing, die meestal gekozen wordt. Bij Mondzorg Bogaard zijn we superspecialist in het plaatsen van kronen op implantaten.

De plaatsing van het implantaat met kroon zie je in dit filmpje

[Wanneer kroon op implantaat]

 

Wat is het alternatief voor de kroon op implantaat?

Wat als het niet mogelijk is om een kroon op implantaat te plaatsen?

de traditionele brug contsructie

Kroon op implantaat

Het alternatief is een kroon die vast wordt gezet op de tanden of kiezen die ernaast zitten, eigenlijk de traditionele brugconstructie. Het probleem is dat je die naastliggende elementen moet omslijpen en geschikt moet maken als dragers voor de kroon. Dat is heel erg zonde, omdat je natuurlijk zo lang mogelijk gave tanden en kiezen wilt behouden. Ook is de kans op breuk groter en heb je vaak last van etensresten, die onder de brug blijven zitten.

Doordat je kiest voor een kroon op implantaat heb je het voordeel dat je naastliggende elementen gewoon puntgaaf blijven.

Omdat je je kauwkracht blijft uitoefenen op de kaak, daar waar het implantaat is geplaatst. Groot voordeel is dus dat je kaakbot behouden blijft. Omdat het kaakbot behouden blijft, behoudt je dus ook de natuurlijke lijn van je tandvlees. Een groot cosmetisch voordeel, zeker ook als het om een frontelement gaat.

Bij de traditionele brug constructie hangt je nieuwe tand of kies eigenlijk tussen de pijlers. Het kaakbot wordt daar niet belast en kan dan langzamerhand oplossen. Zo kan ook op de langere termijn de natuurlijke lijn van je tandvlees verloren gaan.

 

In het filmpje hieronder zie je het voordeel van de kroon op implantaat ten opzichte van de traditionele brug nog een keer uitgelegd.

[voordelen kroon op implantaat]

 

 

Niet te lang wachten met kroon op implantaat

Het is slim om zo snel mogelijk de kunstwortel te plaatsen. Wanneer je er langer mee wacht, dan is de kans dat het kaakbot op termijn gaat oplossen, daar waar je tand of kies ontbreekt. Als je meteen de kroon op implantaat plaatst, wordt er bij het kauwen druk uitgeoefend op het tandvlees. Omdat je druk uitoefent op het bot, behoudt je het kaakbot. Omdat het kaakbot in takt blijft behoudt je dus ook de natuurlijk lijn van het tandvlees.

Voldoende bot voor kroon op implantaat

Tijdens je intake bij Mondzorg Bogaard wordt altijd bekeken of er voldoende kaakbot is.

Wanneer het nu zo is dat er toch onvoldoende kaakbot is om de kroon op implantaat te plaatsen, dan kan het bot gewoon opgebouwd worden. Dat noemen we de preimplantologische ingreep. Dat is een kleine operatieve ingreep, die we vaak doen bij Mondzorg Bogaard. Ook daarin zijn we superspecialist. In hele bijzondere gevallen is een opbouw niet mogelijk. Dat is gelukkig heel uitzonderlijk. Voor de botopbouw wordt donorbot gebruikt. Het zal snel vergroeien met het bestaande bot. En zo is er dus een stevig fundament gemaakt voor het plaatsen van de kunstwortel.

 

Wanneer kan je de kroon op het implantaat plaatsen?

Wanneer het implantaat erin is gezet, heb je dus een nieuwe wortel. De kunstwortel moet wel even vastgroeien. Dat kan 2 tot 6 maanden duren. Nadat het implantaat is vastgegroeid kan de kroon geplaatst worden. Intussen zorgen we ervoor dat je een tijdelijke voorziening hebt, zodat je nooit zonder tand of kies loopt.

 

Wanneer kies je voor meerdere kronen op implantaten?

Ook in het geval je meerder tanden of kiezen naast elkaar mist, zijn kronen op implantaten een hele mooie oplossing. Je mag eigenlijk wel zeggen de beste. Er worden dan meerdere implantaten geplaatst en daarop komt dan een rijtje kronen. Mis je bijvoorbeeld 3 kiezen, dan zijn er meestal 2 implantaten nodig om de 3 nieuwe kiezen op te kunnen vast zetten.

 

Wanneer kies je niet voor een kroon op implantaat?

Het kan zijn dat er te weinig bot is en geen botopbouw mogelijk is, dat is wel erg uitzonderlijk trouwens. Dan is het alternatief een traditionele brug constructie. Hierboven in het filmpje is heel duidelijk uitgelegd wat de nadelen zijn van een traditionele brugconstructie voor het behoud van je gebit op de langere termijn. Je kan je voorstellen dat die nadelen alleen maar toenemen als je een traditionele brug maakt met meerdere elementen. Daarbij komt ook dat er sneller etensresten onder de brug komen te zitten. Ook is de kans op breuk groter.

 

Wat als een kroon op implantaat te duur?

Het kan zijn dat het gewoon te duur om een kroon op implantaat te laten plaatsen, omdat je verzekering het niet vergoed bijvoorbeeld.

Er zijn in dat geval wel oplossingen, die betaalbaarder zijn, zoals bijvoorbeeld:

 • een gedeeltelijk kunstgebit
 • een plaatje

Het hangt van je verzekering af of dat wordt vergoed.

Hoe lang gaan kronen en bruggen op implantaten mee?

In de regel gaan kronen en bruggen levenslang mee. Als minimum duur kunt u ongeveer 10 jaar als uitgangspunt nemen. Dit geldt ook voor een implantaat. De levensduur van implantaten, kronen en bruggen is ook erg afhankelijk van de mondhygiëne en de algehele (mond) gezondheid. Juist rondom de kronen en bruggen op implantaten is goede mondhygiëne extra belangrijk. Roken, het drinken van alcoholische dranken (meer dan 1 glas per dag) en het gebruik van bepaalde medicijnen veroorzaken verkleuringen van de materialen en vergroten het risico op complicaties en daarmee het – vroegtijdig – verloren gaan van gebitsreconstructies met behulp van konen en bruggen op implantaten.

Wat is pre-implantologie?

Hiermee wordt gedoeld op behandelingen die nodig zijn om de kaak geschikt te maken voor het plaatsen van het implantaat. Zo is een voorwaarde voor een stralende glimlach het herstellen van een goede contour van het kaakbot. Succesvol implanteren kan bovendien alleen als er voldoende bot aanwezig is op de juiste plek. Het kan voorkomen dat er niet voldoende bot aanwezig is, als gevolg van vroegere chronische ontstekingen aan uw tandvlees of na het trekken van tanden en kiezen. Ook het langdurig dragen van een slecht passende gebitsprothese kan botverlies veroorzaken.

 

Bij Mondzorg Bogaard kunt u ook terecht voor het opbouwen van uw kaak met bot substituten. Zo kan het bot dat verloren is gegaan, worden teruggewonnen. Na 6-12 maanden is het bot voldoende ontwikkeld en kunnen de implantaten worden geplaatst.

Afhankelijk van uw specifieke situatie kan het opbouwen van het bot en het plaatsen van de implantaten tegelijkertijd worden gedaan.

Ook een sinuslift is in enkele gevallen noodzakelijk om de kaak geschikt te maken voor implantaten. .

Om de behandeling goed voorbereiden is ook in veel gevallen een CBCT scan nodig. Al deze voorbereidende en diagnostische behandelingen worden uitgevoerd door de gespecialiseerde tandartsen (NVOI-erkend) bij Mondzorg Bogaard.

Wat is een All-On-Six?

Als u alle tanden en kiezen – inclusief de wortels – mist, is een vaste constructie van kronen op 6 implantaten de mooiste oplossing. Hiermee benadert u de functionaliteit en de esthetiek van een gezond natuurlijk gebit het best. De reconstructie van uw gebit door middel van de All-On-Six behandeling wordt bereikt door (titanium of zirkonium) schroefjes te implanteren in de kaaklijn. Deze implantaten zullen dan dienen als fundament voor de permanente nieuwe tandboog. Er zijn verschillende opties en de prijzen zijn ook verschillend. Sommige opties kunnen in aanmerking komen voor vergoeding uit de basisverzekering. Voordat de implantaten worden geplaatst kan een bot behandeling nodig zijn. Dat komt omdat na verloop van tijd, door het verlies van tanden en kiezen, onze botten de neiging hebben te verslechteren en resorberen. Bedenk dat ook de mondhygiëne moet zijn als van het gezonde natuurlijke gebit!

Wat is een All-On-Four?

Als u alle tanden en kiezen – inclusief de wortels – mist, is een vast constructie op 4 implantaten een mooie oplossing*. De reconstructie van uw gebit door middel van de All-On-Four behandeling wordt bereikt door (titanium of zirkonium) schroefjes te implanteren in de kaaklijn. Deze implantaten zullen dan dienen als fundament voor de permanente nieuwe tandboog. Voordat de implantaten worden geplaatst kan een bot behandeling nodig zijn. Dat komt omdat na verloop van tijd, door het verlies van tanden en kiezen, onze botten de neiging hebben te verslechteren en resorberen.
De All-On-Four procedure dient als een alternatieve oplossing voor het volledig kunstgebit of de uitneembare gebitsprothese op implantaten (ook wel ‘klikgebit’) en benadert de natuurlijke mond het best. U kunt weer eten, praten en lachen zonder beperkingen*. Door de verdere optimalisatie van het kauwvermogen bereikt u bovendien veel gezondheidsvoordelen. Zo kan uw spijsvertering nog beter werken. Houdt er rekening mee dat de mondhygiëne ook moet zijn op het niveau van een natuurlijk gebit. U kunt deze oplossing gebruiken als ‘opstapje’ naar de beste oplossing die er is:

 • u laat uw prothese op steg ombouwen en geschikt maken om vast te zetten op de implantaten;
 • als de kunststof prothese versleten is (gaat in de regel 5-8 jaar mee) laat u 2 implantaten bijplaatsen;
 • de 6 implantaten dienen als fundament voor de vast constructie; er zijn meerdere opties en de prijzen verschillen.

Op deze manier kunt u sparen en stapsgewijs toewerken naar de mooiste oplossing die er is ter vervanging van het gezonde natuurlijke gebit!

Maak en afspraak en plan een gratis consult om te informeren naar de mogelijkheden. U ontvangt dan ook – vrijblijvend – een behandelplan met begroting.

*Let op: de functionaliteit van een gezond natuurlijk gebit gaat boven elke nieuwe gebitsreconstructie. Voorkomen is beter dan genezen.

Wat is een Vaste Constructie?

Als u alle tanden en kiezen – inclusief de wortels – mist, is een Vaste Constructie van kronen op 4 of 6 implantaten ( All-on-Six of All-on-Four) de mooiste oplossing. De reconstructie van uw gebit door middel van de All-On-Four of All-On-Six  behandeling wordt bereikt door (titanium of zirkonium) schroefjes te implanteren in de kaaklijn. Deze implantaten zullen dan dienen als fundament voor de permanente prothese. Deze permanente nieuwe tandboog, die uw natuurlijke tanden en kiezen vervangt, is gemaakt van kunststof of van zirkonium met opgebakken porselein. Kiest u voor een 12 delige brug met kronen, de meest duurzame en natuurlijk oplossing, houdt er dan rekening mee dat vrijwel altijd 6 implantaten nodig zijn. Bovendien is deze oplossing ook de duurste. Een verschroefde overkappingsprothese kan in aanmerking komen voor vergoeding door uw verzekering.

Wat zijn de voordelen van een vaste gebitsreconstructie?

 • Er kan gekozen worden tussen tussen tanden en kiezen van zirkonium met opgebakken porselein*of kunststof (er zijn kwaliteits- en prijsverschillen).
 • Herstelt de kaaklijn en herstelt de gezichtsstructuur.
 • Het zijn permanente, natuurlijk uitziende tanden.
 • Het voelt vriendelijk aan, omdat er geen druk is op het tandvlees.
 • Het helpt om botmassa beter te kunnen behouden.
 • De reconstructie ‘gedraagt’ zich natuurlijk wat betreft eten, praten en lachen.
 • Het verbetert uw zelfvertrouwen.
 • U heeft geen last van een verhemelte plaat (zoals bij een gewone prothese);
 • U heeft geen last van hoge kunststofranden (zoals bij een uitneembare prothese op steg of drukknoppen (‘klikgebit’));
 • U hoeft de prothese niet meer ’s nachts uit te nemen (dit is wel het advies bij een uitneembare prothese, al dan niet op steg of drukknoppen, ook wel: ‘klikgebit’).

Let op: de functionaliteit van een gezond natuurlijk gebit gaat boven elke nieuwe gebitsreconstructie. Voorkomen is beter dan genezen.

*Indien u kiest voor een volledige vaste tandboog van gebitselementen van zirkonium met opgebakken porselein zijn in de regel 6 implantaten nodig (All-On-Six).

Hoe weet ik of mijn gebitsprothese goed zit?

Bepaal aan de hand van deze checklist of uw prothese goed zit. Uw prothese moet aan al deze voorwaarden voldoen:

 • pijnloos afbijten en kauwen
 • optimaal vastzittend gebit
 • goeie spijsvertering
 • behoud van de stand van uw kaken
 • behoud van uw gezichtsvormen, met name kin
 • schone mond zonder voedselresten onder het gebit
 • gezonde en droge mondhoeken
 • spreken zonder slissen
 • eten en praten zonder zorgen
 • zorgeloos en breeduit lachen

Voldoet uw prothese niet aan deze voorwaarden? Maak dan snel een afspraak. Het kan zijn dat uw prothese niet aan deze voorwaarden kan voldoen, omdat het bot onvoldoende houvast biedt bijvoorbeeld. In dat geval kunt u een prothese op steg of drukknoppen overwegen. Informeer ook naar de vaste gebitsreconstructies: All-On-Four en All-On-Six. En bedenk ook dat niets gaat boven een gezond natuurlijk gebit. Voorkomen is beter dan genezen.

Kunnen hoofdpijn en oorklachten te maken hebben met mijn gebitsprothese?

Dit kan ontstaan doordat prothese te hoog of juist te laag is. Een andere oorzaak kan zijn dat de kiezen niet goed op elkaar passen. Dit kan een gevolg zijn van slijtage.

Zijn medicijnen van invloed op het comfort van mijn gebitsprothese?

Ja. Medicijnen beïnvloeden speeksel en mondslijmvlies. Hierdoor wordt ook direct het houvast van de prothese beïnvloed. Er zijn ook medicijnen die de prothese kunnen verkleuren, zowel tanden en kiezen als de kunststof.