kroon op implantaat wanneer kiest u daarvoor?

Een kroon op implantaat is de beste oplossing wanner een tand of kies verloren is gegaan. Het implantaat is eigenlijk gewoon een kunstwortel. Op de kunstwortel wordt dan de kroon meestal geschroefd en heel soms gelijmd.

Het vervangen van de natuurlijke wortel door een kunstwortel was ooit een bijzondere ingreep, maar nu is het een heel gewone, veel voorkomende oplossing, die meestal gekozen wordt. Bij Mondzorg Bogaard zijn we superspecialist in het plaatsen van kronen op implantaten.

De plaatsing van het implantaat met kroon zie je in dit filmpje

[Wanneer kroon op implantaat]

 

Wat is het alternatief voor de kroon op implantaat?

Wat als het niet mogelijk is om een kroon op implantaat te plaatsen?

de traditionele brug contsructie

Kroon op implantaat

Het alternatief is een kroon die vast wordt gezet op de tanden of kiezen die ernaast zitten, eigenlijk de traditionele brugconstructie. Het probleem is dat je die naastliggende elementen moet omslijpen en geschikt moet maken als dragers voor de kroon. Dat is heel erg zonde, omdat je natuurlijk zo lang mogelijk gave tanden en kiezen wilt behouden. Ook is de kans op breuk groter en heb je vaak last van etensresten, die onder de brug blijven zitten.

Doordat je kiest voor een kroon op implantaat heb je het voordeel dat je naastliggende elementen gewoon puntgaaf blijven.

Omdat je je kauwkracht blijft uitoefenen op de kaak, daar waar het implantaat is geplaatst. Groot voordeel is dus dat je kaakbot behouden blijft. Omdat het kaakbot behouden blijft, behoudt je dus ook de natuurlijke lijn van je tandvlees. Een groot cosmetisch voordeel, zeker ook als het om een frontelement gaat.

Bij de traditionele brug constructie hangt je nieuwe tand of kies eigenlijk tussen de pijlers. Het kaakbot wordt daar niet belast en kan dan langzamerhand oplossen. Zo kan ook op de langere termijn de natuurlijke lijn van je tandvlees verloren gaan.

 

In het filmpje hieronder zie je het voordeel van de kroon op implantaat ten opzichte van de traditionele brug nog een keer uitgelegd.

[voordelen kroon op implantaat]

 

 

Niet te lang wachten met kroon op implantaat

Het is slim om zo snel mogelijk de kunstwortel te plaatsen. Wanneer je er langer mee wacht, dan is de kans dat het kaakbot op termijn gaat oplossen, daar waar je tand of kies ontbreekt. Als je meteen de kroon op implantaat plaatst, wordt er bij het kauwen druk uitgeoefend op het tandvlees. Omdat je druk uitoefent op het bot, behoudt je het kaakbot. Omdat het kaakbot in takt blijft behoudt je dus ook de natuurlijk lijn van het tandvlees.

Voldoende bot voor kroon op implantaat

Tijdens je intake bij Mondzorg Bogaard wordt altijd bekeken of er voldoende kaakbot is.

Wanneer het nu zo is dat er toch onvoldoende kaakbot is om de kroon op implantaat te plaatsen, dan kan het bot gewoon opgebouwd worden. Dat noemen we de preimplantologische ingreep. Dat is een kleine operatieve ingreep, die we vaak doen bij Mondzorg Bogaard. Ook daarin zijn we superspecialist. In hele bijzondere gevallen is een opbouw niet mogelijk. Dat is gelukkig heel uitzonderlijk. Voor de botopbouw wordt donorbot gebruikt. Het zal snel vergroeien met het bestaande bot. En zo is er dus een stevig fundament gemaakt voor het plaatsen van de kunstwortel.

 

Wanneer kan je de kroon op het implantaat plaatsen?

Wanneer het implantaat erin is gezet, heb je dus een nieuwe wortel. De kunstwortel moet wel even vastgroeien. Dat kan 2 tot 6 maanden duren. Nadat het implantaat is vastgegroeid kan de kroon geplaatst worden. Intussen zorgen we ervoor dat je een tijdelijke voorziening hebt, zodat je nooit zonder tand of kies loopt.

 

Wanneer kies je voor meerdere kronen op implantaten?

Ook in het geval je meerder tanden of kiezen naast elkaar mist, zijn kronen op implantaten een hele mooie oplossing. Je mag eigenlijk wel zeggen de beste. Er worden dan meerdere implantaten geplaatst en daarop komt dan een rijtje kronen. Mis je bijvoorbeeld 3 kiezen, dan zijn er meestal 2 implantaten nodig om de 3 nieuwe kiezen op te kunnen vast zetten.

 

Wanneer kies je niet voor een kroon op implantaat?

Het kan zijn dat er te weinig bot is en geen botopbouw mogelijk is, dat is wel erg uitzonderlijk trouwens. Dan is het alternatief een traditionele brug constructie. Hierboven in het filmpje is heel duidelijk uitgelegd wat de nadelen zijn van een traditionele brugconstructie voor het behoud van je gebit op de langere termijn. Je kan je voorstellen dat die nadelen alleen maar toenemen als je een traditionele brug maakt met meerdere elementen. Daarbij komt ook dat er sneller etensresten onder de brug komen te zitten. Ook is de kans op breuk groter.

 

Wat als een kroon op implantaat te duur?

Het kan zijn dat het gewoon te duur om een kroon op implantaat te laten plaatsen, omdat je verzekering het niet vergoed bijvoorbeeld.

Er zijn in dat geval wel oplossingen, die betaalbaarder zijn, zoals bijvoorbeeld:

  • een gedeeltelijk kunstgebit
  • een plaatje

Het hangt van je verzekering af of dat wordt vergoed.